Ad van Meurs a.k.a. The Watchman
top foto top foto top foto

Eerstvolgende show:

Click here to view this page in english

Al ruim twintig jaar bevindt Ad van Meurs -inmiddels een icoon binnen de trans-Atlantische folk en blues- zich in het centrum van de muziekwereld. Als songwriter, gitarist, organisator, schrijver en filmmaker.

Van Meurs is een echte rasperformer bij wie ernst, humor en zelfspot hand in hand gaan.Hij is het meest in zijn element als hij op een podium zingt en speelt (fingerpicking en slidegitaar), al dan niet vergezeld door muzikale vrienden en in de meeste gevallen terzijde gestaan door zijn levensgezellin Ankie Keultjes; de sound engineer die zingt, schrijft, dicht en produceert. Een ideale samenzwering.

Van Meurs' loopbaan lijkt op die van een kind in een snoepwinkel: alles proberen. Begonnen als pianist in bluesbandjes, ontwikkelde Ad zich als een nieuwsgierige muzikant in onder andere de folkband Deirdre.

Eind jaren zeventig gaat de piano dicht en de gitaarkoffer open. Via punk en New wave bands - waaronder het nu nog geroemde W.A.T. - vindt Ad eind jaren tachtig zijn stijl en stem in het grensgebied van folk, blues en americana.

De Amerikaanse invloeden zijn onmiskenbaar, hetgeen - aangevuld met een Europees levensgevoel - hem heeft gemaakt tot een internationaal en veelzijdig artiest: The Watchman, die inmiddels twaalf albums op zijn naam heeft staan.

Door zijn medewerking aan het succesvolle project No Blues vestigde hij zijn reputatie in de West Europese wereldmuziek en in samenwerking met regisseur Dré Didderiens produceerde hij de film 'Searching for the Heart of the Heartlands'; een documentaire over het levensgevoel en de muziek van the Heartlands van de Verenigde Staten. Behalve als Watchman brengt hij zijn veelzijdige kwaliteiten als song schrijver ook naar buiten d.m.v. projecten als The Very Girls , The Folksurvival Club ( een folkbezetting met o.a. de Belgische zangeres Marjan Cornille ) en de stevige blues van Hootenanny Jim ( met zoon Dylan van Meurs op slagwerk)

Zijn cd's komen wereldwijd uit en brengen Ad van Meurs vooral naar Amerika waar hij zijn kunst slijpt en waar hij de mensen en inspiratie vindt voor een jarenlange uitwisseling, resulterend in de organisatie van de wekelijkse singer-songwriter avonden in Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven, waar hij tevens initiator/programmeur van het jaarlijkse Naked Song Festival is.