folk survival club
Folksurvival club in Nashville
Ad, Ankie en Marjan zijn in Nashville voor opnames van hun nieuwe Cd
zie ook: Ad-van-Meurs-blogt-vanuit-Memphi-Usa
Ongewoon
Ongewoon, dat is het, en dat vinden ze hier in Memphis en langs de 240 East ook. Sneeuw en ijs en temperaturen van 12 graden onder nul. De ruitenvloeistof bevroren, ook in de plastic flessen die buiten te koop staan bij de benzinestations. Langs de weg auto's die in de greppel zijn geschoven, geschaarde trucks die meters vangrail hebben vernield. Maar de zon schijnt op de lange files en betovert het landschap langs de weg in een prachtig winters tafereel.
Onderweg van Memphis naar Nashville om daar een album te gaan opnemen met de Folksurvivalclub, dit keer aangevuld met Amerikaanse gastspelers, Carrie Rodriguez( viool), Glen Duncan (fiddle, mandoline), Gene Williams (gitaar), een echte Transatlantische samenwerking.E.e.a. gaat plaatsvinden in Jack Clement's Recording Spa aan Belmond Blvd
"The heart of country music" We hebben een bijzonder verblijf gevonden tijdens deze opname, we huren het huis van een professionele songwriter, Jan Buckingham, die een aantal hits op haar naam heeft staan.
Overal in huis hangen oorkondes van BMI en gouden singles (van o.a. Pam Tillis en Bryan White) en foto's van haar temidden van de groten der (country) aarde, genomen tijdens diverse Grammy uitreikingen.
We zijn natuurlijk direct een co-writerschap met haar aangegaan om een van onze songs nog wat bij te schaven en zij geniet van de muzikanten in huis, na de lange opname sessies worden al haar gitaren nog eens gestemd voor een huiskamer sessie. (Jan:"I feel like I have A stable full of horses and they're all being excercised")
Jack Clement is intussen Jack Clement, ook als overal in zijn huis muzikanten zijn neergestreken.
Niet veel mensen zullen kunnen zeggen dat ze 'Cowboy' in zijn blauwe badjas of met slechts een handdoekje om door het huis hebben zien zwerven met zijn glimmende pretoogjes, bijna tachtig jaar maar nog steeds er op uit om een beetje te shockeren.Het lijkt misschien wat oneerbiedig om deze legende hier zo te omschrijven, maar het is juist het onconventionele, onaangepaste dat hem heeft gemaakt tot wie hij nu is.
In zijn kantoor staat een enorm video scherm (in het hele huis hangen camera's) en van daaruit volgt hij het opnameproces. Af en toe belt hij naar de studio boven voor overleg met de opnametechnicus en als wat hij hoort hem werkelijk bevalt, klinkt zijn stem onverwachts door de studio monitoren van de Recording Spa, als die van een hogere macht. En de Recording Spa, dat is de reden waarom we hier zijn, in het huis dat 'Cowboy' kocht van Pat Boone, in deze rustige sfeervolle opname ruimte met de dikke tapijten, rode gordijnen en spiegels aan de wand, niets leidt ons nog af van datgene waar we voor zijn gekomen: zoeken naar de kracht van de liedjes, alle regels en wetten achter ons latend, een paar woorden, een paar akkoorden en heel veel liefde voor muziek.Even slikken
Het is even slikken, hier in Memphis, de Folkalliance in het Marriot hotel.
Na onze dagen van eenzame opsluiting in Cowboy Jack's Recording spa , enkel in het gezelschap van technici Brooks Watson en zijn assistent Al, en beneden in het huis de vriendelijke entourage van Cowboy, vriendin Eileen, secretaresse Mary en zoon Niles, en dan nu honderden singer songwriters en folkmusici van allerlei allooi, lange tafels gevuld met foto's, flyers , promo cd's , officiŽle showcases in alle grote en kleine conferentie zalen , en guerilla showcases op de 3 bovenste etages, in hotelkamers die met allerlei materialen zijn omgetoverd tot mini venues en waar het in de gangen krioelt van gitaren, violen, contrabassen, muzikanten in allerlei outfits en promotors met lange wenslijsten , die zich van de ene naar de andere hotelkamer wringen om acts te verzamelen voor hun huisconcerten, festivals, radio shows etc.
Na onze eigen showcase begeven wij ons ook in dit gewoel om een nieuw assortiment artiesten in te slaan voor het komende seizoen, onze keuze makend uit deze hele nieuwe verzameling jong (en ouder)geŽngageerd talent, een oase van ontwikkelde lui, elkaar ondersteunend en respecterend en over het algemeen erg goed musicerend..
En nu we weer naar huis gaan is het goed te weten dat wij ook bij deze gemeenschap horen,mensen die met een gitaar en een paar woorden door het leven gaan, nog steeds op zoek naar een beetje vrijheid .